dilluns, de gener 19, 2009

Taulells devocionals I

Nostra Senyora del Patrocini

Data: finals del S.XX
Carrer: Mare de Déu del Patrocini, 2.
Sant Antoni Abat

Data: principis del S.XX
Carrer: Arquebisbe Company, 22
Descripció:
Imatge de Sant Antoni llegint un llibre i recolzant-se en un bastó curt. Al seu costat un porc. Sobre un turó immediata apareix unaCruz i en la seva base un crani humà. L'orla presenta un motiu a imitació plateresca, sobre banda lineal de color marró i blanc. Realitzat amb colors: groc, taronja, blau, verd, marró i blanc. Posseeix inscripcions: "SN ANTONIO ABAD". El retaule té un format vertical de 2 i 1/2 × 3 peces, les dimensions són 50 x 60 cm. Té un total de 9 peces, les dimensions de cada peça individualitzada ES20 cm. La fornícula presenta el taulell emmarcat per una àmplia faixa.
Font: Segura Martí, JM.: "Catàleg de panells ceràmics devocionals de l'Alcoià-El Comtat (Alacant)".Nostra Senyora del Patrocini
Data: mitjan segle XIX
Carrer: Mare de Déu del Patrocini.
Descripció:
Imagende la Verge-sobre núvols-amb el Nen al braç. La Verge porta a la mà un estendard amb el símbol marià i hi duu una corona-borbònica-i aureolacircular d'estrelles. Fons de núvols format un oval alrededorde la imatge. Epígraf sobre un filacteri. L'orla és lineal. Filet taronja sobre banda groga. Realitzat amb colors: groc, taronja, blau, morat, marró, vermell i blanc. Posseeix inscripcions: "N. Sra DEL PATROCnio. De Penàguila ". El retaule té un format vertical, de 2 i 1/2 x 3 peces, les dimensions són 50 x 60 cm. Té un total de 9 peces, les dimensions de cada peça individualitzada ES20 cm. La fornícula es presenta emmarcat la rajola mitjançant motllura de guix, quereproduce en el seu extrem interior un rosari de perles allargades. Maons volats sobre la zona superior.
Font: Segura Martí, JM.: "Catàleg de panells ceràmics devocionals de l'Alcoià-El Comtat (Alacant)".

Sant Joan Baptista
Data: 1896
Carrer: Sant Joan, 8
Descripció:
Sant Joan costat del Be. Vesteix faldilla de pell i mantell vermell. Porta un bastó amb rematada en forma de creu, del qual penja un filacteri amb epígraf ECCE Agnus Dei. Fons amb vegetació, muntanyes i una piràmide. Celatge esfumat clar No té orla. El taulell està emmarcat per peces ceràmiques industrials que reprodueixen una greca i motius triangulars Realitzat amb colors: groc, taronja, blau, verd, marró, vermell i blanc Té inscripcions: "SN JUAN BAUTISTA. ANY 1896 "El retaule té un format vertical, de 3 × 4 peces, les dimensions són 60 x 80 cm Té un total de 12 peces, les dimensions de cada peça individualitzada ES20 cm La fornícula presenta un marc de guix que en l'extrem exterior reprodueix un rosari de perles. Fanal metálicoa la dreta, al costat del balcó.
Font: Segura Martí, JM.: "Catàleg de panells ceràmics devocionals de l'Alcoià-El Comtat (Alacant)".

Posted by Picasa

3 comentaris:

Elkiko ha dit...

Quines coses més boniques!!

Quique ha dit...

A Penàguila aquest tipus d'art religiós hi ha per quasi tots els carrers.

Negre ha dit...

Són una meravella, aquets taulells devocionals. La majoria és feien, i encara es fan a Manises, i per lògica molts están repetits per les localitats valencianes i no valencianes. També pot ser lògic que en feren pareguts, sobretot al disseny per a estalviar temps. Allò que m'has dit tens molta raó, s'assemblen molt.
Salutacions des d'Alcoi,